Wat is een warmtenet
Wat is een warmtenet?
Een duurzaam warmtenet is een groot netwerk van leidingen waarmee warm water wordt vervoerd om huizen te verwarmen. De warmte komt van een duurzame energiebron, zoals een aardwarmtebron, restwarmte uit duurzame industrie of aquathermie.
De voordelen van een warmtenet
Het mogelijke warmtenet wordt door een warmtebedrijf aangelegd, onder regie van de Gemeente. Dit is voor bewoners een stuk gemakkelijker dan individuele oplossingen, waarbij bewoners zelf zaken zoals een warmtepomp moeten aanschaffen en leidingen moeten laten aanleggen. Er komen meerdere warmtepompen op één plek in de wijk die niet aan uw woning grenst. Vanuit hier komt het warme water uw woning binnen. Via het bestaande leidingstelsel en de radiatoren wordt dan uw woning verwarmd.
Verwarmen met water uit de Rijn
Uit onderzoek blijkt dat de best beschikbare duurzame warmtebron in de Hoornes onze eigen Rijn is. Warmte halen uit oppervlaktewater, zoals een rivier, wordt ook wel aquathermie genoemd. Warmte wordt in de zomer uit het water gehaald (ongeveer 26 graden) en opgeslagen in de bodem waar het warm blijft. In de winter kan de warmte uit de bodem worden gehaald. Daarna wordt de warmte via een warmtenet door de wijk naar een centraal punt gebracht. Hier wordt het verder verwarmd tot 70 graden. Dit schone, warme water wordt naar uw woning gebracht, waarna het in uw radiatoren terechtkomt en het uw huis verwarmt. Het omgekeerde is ook mogelijk. In de winter kan koud water in de bodem worden opgeslagen, zodat hiermee in de zomer nieuwbouw gebouwen, zoals het toekomstige IKC+, gekoeld kunnen worden.
En startpunt in Kalkoven
Hieronder ziet u een voorlopig ontwerp voor een warmtenet in de buurt Kalkoven wanneer alle woningen aangesloten zouden worden.

TEO betekent Thermische Energie uit Oppervlakte water; uit de Rijn haalt het systeem in de zomer warmte (geen water). De warmte wordt opgeslagen in Warmte Koude Opslag (WKO). Dat is een opslag in grond op 50 tot 100 meter diepte. Het grondwater wordt opgewarmd door de warmte uit de Rijn. De warmte uit de WKO wordt met grotere warmtepompen op 70 graden gebracht, met behulp van elektriciteit. Deze warmtepompen zijn in dit ontwerp geplaatst in het toekomstige gebouw van het Integraal Kindcentrum plus (IKC+). TSA is een warmtewisselaar en deze zorgt dat het water in de Rijn niet vermengt wordt met grondwater en niet vermengt wordt met het water in het warmtenet. In dit ontwerp levert het warmtenet ook koude aan het IKC+. Hierdoor kan het gebouw niet alleen verwarmd maar ook verkoeld worden.
Een flexibel warmtenet in heel de Hoornes
Op termijn is de voorgestelde aanpak voor een warmtenet ook toe te passen in andere delen van de wijk. Ook daar kan ongeveer per 500 woningen een centrale installatieruimte met warmtepompen en leidingen naar de huizen worden aangelegd. De centrale installatieruimten worden geschakeld, waardoor er in de toekomst ook andere bronnen, zoals geothermie, aan gekoppeld kan worden.
Waarom kiest men niet voor waterstof om huizen te verwarmen?
De techniek hiervoor is momenteel nog lang niet ver genoeg ontwikkeld om toe te passen. Er gaat nog erg veel energie verloren in het proces, waardoor het duurder en minder duurzaam is dan andere oplossingen. In de nabije toekomst is de vraag of er voldoende waterstof voorradig is, na de grote vraag van de industrie en mobiliteit (bussen en vrachtwagens) is de vraag of er nog voldoende waterstof over is voor de gebouwen en woningen.
Wordt mijn woning nog wel warm met een warmtenet?
Het water uit het warmtenet wordt op een centrale plek in de wijk nog verder verwarmd, zodat de temperatuur hoog genoeg is (70 graden) om op uw radiator aan te sluiten en uw huis warm te krijgen. Uw radiator blijft dus gewoon bruikbaar en uw huis blijft comfortabel en warm, onafhankelijk van de plek of verdieping waar u woont.
Kan ik straks nog zelf de temperatuur in mijn eigen woning regelen?
Anders dan bij sommige blokverwarming installaties bij woonflats, kunnen bewoners zelf de warmte regelen. Net zoals nu bij het verwarmen met een CV-ketel. Blok verwarming is een verwarmingsinstallatie voor een flat, waar in een stookruimte warmte wordt gemaakt. Bewoners konden dan zelf de temperatuur beperkt instellen en de kosten van de warmte werden berekend door te kijken naar het gemiddelde gebruik van alle bewoners. Dat is dus bij aansluiting op het warmtenet niet het geval. U betaalt dan voor uw eigen stookkosten, niet dat van uw buren.
Hoe zit het met mijn tapwater?
Ook het water uit de kraan zal worden verwarmd met de aangelegde installatie. Het kraanwater zelf blijft gewoon hetzelfde water als voorheen.
Is het halen van warmte uit de Rijn niet schadelijk voor het milieu?
Op de plek waar warmte gehaald wordt uit de Oude Rijn (warmtewinning) koelt het water lokaal af. En aan het eind van het systeem wordt koud water teruggebracht in de Rijn, een zogenaamde koude-lozing. Zowel voor warmtewinning als koudelozing worden door het Hoogheemraadschap van Rijnland eisen meegegeven, waaraan moet worden voldaan om het milieu minimaal te belasten. Het Hoogheemraadschap is partner in dit project, zodat in afstemming de beste oplossing kan worden gezocht. Teveel plaatselijk afkoelen van het water wordt niet toegestaan, want dat kan schadelijk zijn voor de visstand. Daarom geeft Rijnland aan hoeveel warmte maximaal onttrokken mag worden. Het Hoogheemraadschap denkt ook mee over de locatie waar afkoeling het minst van invloed is op het milieu.
Is aquathermie wel een beproefde en betrouwbare techniek?
Recent is door Stowa (het onderzoeksbureau van de Unie van Waterschappen) een rapport verschenen, waarin 14 gerealiseerde aquathermie-projecten zijn geëvalueerd. De algemene conclusie uit het rapport is: Aquathermie is een betrouwbare bron. Voor woonwijken en kantoren, maar ook voor individuele woningen en kassen.
Enkele voorbeelden van projecten op basis van thermisch energie uit oppervlaktewater zijn:
- De Mossen in Houten: in deze wijk zijn 315 woningen voorzien van warmte en koude middels thermische energie uit oppervlakte water (TEO). Na wat opstartproblemen (verkeerd filter en materiaalkeuze leidingen) functioneert het systeem naar behoren.
- Blaricummermeent in Blaricum: hier worden 930 woningen verwarmd op basis van TEO. Het technische systeem functioneert ook hier goed.
Door in de Hoornes gebruik te maken van de ervaringen uit bovengenoemde projecten is het risico op technische problemen zeer beperkt.Het rapport “leren van praktijkervaringen aquathermie” is te vinden op onderstaande link: https://www.stowa.nl/publicaties/leren-van-praktijkervaringen-aquathermie