Ik heb een koophuis in de Hoornes
Woningeigenaren in Kalkoven
Als de gemeenteraad besluit om in de Hoornes een warmtenet aan te leggen, zal het startpunt de buurt Kalkoven zijn. De buurt Kalkoven is gekozen, omdat het dicht bij de Rijn ligt waaruit de warmte gehaald kan worden. Met de nieuwbouw van onder andere twee scholen kan efficiënt een installatieruimte gerealiseerd worden. Het nieuwbouwproject heeft een installatieruimte nodig, omdat nieuwbouw niet meer mag worden aangesloten op aardgas. Deze besparing draagt bij aan betaalbare warmte voor bewoners in Kalkoven die hun woning aansluiten op het aan te leggen warmtenet. Dit geldt ook voor de rioolvervanging, hiervoor moet net als voor het warmtenet, de straat open. Verder kent deze wijk veel huurwoningen, waardoor een collectieve oplossing erg voordelig is.
Samen met bewoners in gesprek
In Nederland zijn de aansluitkosten aan warmtenetten voor eigen woningen ongeveer tussen de 8.000 en 16.000 euro. In het ontwerp voor een warmtenet in Kalkoven zijn de kosten ongeveer tussen de 8.000 en 9.000 euro. Hier zitten de Bijdrage Aansluit Kosten (BAK), bouwkundige kosten in de woning en kosten voor elektrisch koken bij inbegrepen. De gemeente wil bewoners ruim tegemoet komen in deze kosten. Voor het deel dat overblijft werkt de gemeente aan een gunstige duurzaamheidslening. De tegemoetkoming wil de gemeente samen met bewoners gaan bepalen. Na het bepalen van die tegemoetkoming kunnen bewoners besluiten of zij kiezen voor aansluiting op het aan te leggen warmtenet. Pas als er genoeg inschrijvingen zijn kan het warmtenet worden aangelegd. De verwachting is dat pas in 2022 kan worden begonnen met het aanleggen van het warmtenet.
Wat u kunt doen om uw huis voor te bereiden op aardgasvrij
Ook als u niet in Kalkoven woont kunt u alvast dingen doen om uw woning voor te bereiden voor wanneer u uw woning kan aansluiten op een duurzaam warmtenet. Op termijn wordt het warmtenet in Kalkoven uitgebreid naar andere delen van de Hoornes. Daarnaast gaan ook andere wijken in de gemeente op termijn overstappen op een andere manier van verwarmen. U kunt starten door uw gasverbruik te verlagen en uw huis te isoleren. Want welk alternatief je uiteindelijk ook gebruikt voor aardgas, energie besparen is altijd voordelig. Op www.duurzaambouwloket.nl vindt u tips om energie te besparen in uw woning en mogelijkheden om subsidies aan te vragen. Kijk ook voor meer informatie over wonen zonder aardgas op hierverwarmt.nl en op milieucentraal.nl.
Moet ik in één keer overstappen?
U hoeft niet in één keer over te stappen op het gebruik van duurzame warmte. U kunt uw huis ook in stappen duurzaam maken. Uw huis isoleren is hierbij vaak de eerste én een hele effectieve stap. Zo kunt u de muren, het dak en de vloer isoleren, waardoor er minder warmte in uw woning verloren gaat en u dus minder aardgas hoeft te gebruiken. Op www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen vindt u meer informatie over isoleren.
Wat verandert als mijn woning aardgasvrij is
Voor het douchen en verwarmen van uw woning merkt u weinig verschil. Het grootste verandering in het dagelijks gebruik is het koken op inductie kookplaat in plaats van koken op gas.
Wordt mijn energierekening veel hoger bij aansluiting op het warmtenet?
De maximale warmtetarieven worden vastgesteld door Autoriteit Consument en Markt (ACM). Voor Kalkoven is het uitgangspunt om een tarief af te spreken met het nog te bepalen Warmtebedrijf dat minimaal 10% lager is dan het ACM tarief. Hierdoor zullen de kosten voor energieverbruik ongeveer gelijk zijn als de huidige kosten voor gasverbruik.
Heb ik straks andere pannen en extra groepen in mijn groepenkast nodig?
Om elektrisch te koken moet de groepenkast in de meter kast verzwaard worden. Tegenwoordig koken al veel mensen elektrisch. Vaak kiezen mensen voor een inductiekookplaat. Niet met alle pannen kan gekookt worden op inductiekookplaat, veel nieuwe pannen zijn wel geschikt voor het koken op inductie. Het kan dus zijn dat u nieuwe pannen nodig heeft.
Is het verplicht om van het aardgas af te gaan?
Overstappen op duurzame warmte is geheel vrijwillig. Iedereen in Nederland heeft recht op warmte, dus voorlopig wordt niemand afgesloten zonder een haalbaar alternatief.
Voor nieuwbouw geldt wel dat er niet meer op een aardgasnet mag worden aangesloten.
Waarom moeten we nu al beginnen met overstappen naar duurzame warmte?
In Nederland is afgesproken dat we in 2050 de huizen geen aardgas maar duurzame warmte gaan gebruiken. Dat lijkt heel ver weg, maar om dit te halen moet over 10 jaar, in 2030, de uitstoot van broeikasgassen al met de helft gedaald zijn. Dit betekent onder andere dat we in 2050 in heel Nederland gestopt zijn met het gebruik van aardgas. Naast isoleren en het verbruiksgedrag aanpassen, moeten we ook nadenken over andere manieren van verwarmen, douchen en koken.
Ik ga binnenkort mijn keuken verbouwen. Moet ik een inductiekookplaat kopen?
U bent vrij in uw keuze om te kiezen hoe u wilt koken. Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3 gas. Koken op gas kost per jaar zo’n 20 euro per huishouden. Een inductiekookplaat verbruikt ongeveer 200 kWh stroom. Per jaar kost koken op inductie gemiddeld 35 euro per huishouden. Nu is koken op inductie dus duurder dan koken op gas. De verwachting is dat aardgas steeds duurder wordt en elektriciteit steeds goedkoper, zeker als u bijvoorbeeld ook energie uit zonnepanelen haalt. Met een inductiekookplaat bent u daarnaast alvast voorbereid voor wanneer uw woning van aardgas af gaat. Veel bewoners kiezen bij de aanschaf van een nieuwe keuken al voor een inductiekookplaat in plaats van koken op gas.
Wat als ik overstap op aardgasvrij, maar niet iedereen dat doet?
Het doel is dat in 2050 alle huizen een alternatief hebben voor aardgas. Dit gebeurt in fases; niet iedereen stapt tegelijk over. Maar iedereen krijgt er uiteindelijk mee te maken.
Ik moet binnenkort mijn cv-ketel vervangen. Gaat de gemeente deze kosten vergoeden?
De gemeente komt bewoners tegemoet bij aansluiting op het warmtenet middels de tegemoetkoming die samen met bewoners wordt bepaald. Individuele kosten per huishouden, zoals de kosten van een nieuwe cv-ketel, worden niet vergoed.
Hoe lang gaat een gasleiding mee en wat gebeurt er met de gasleidingen die nu in de grond liggen?
Gasleidingen gaan ongeveer 40 jaar mee. Dit is afhankelijk van de bodemsamenstelling. Soms moet gasleidingen sneller vervangen worden, bijvoorbeeld wanneer de bodem verzakt. In andere gevallen kunnen gasleidingen soms langer blijven liggen gasleidingen die overbodig zijn worden in de toekomst waarschijnlijk verwijderd.
Wat kan ik nu het beste doen als ik nog niet volledig wil of kan overstappen op een duurzaam warmtenet?
U kunt starten door uw gasverbruik te verlagen en te isoleren. Want welk alternatief u ook gebruikt voor aardgas, energie besparen draagt altijd bij. Aan een beter klimaat, een mogelijk lagere energierekening of comfortabeler wonen. Beginnen met isolatie van uw huis om het gebruik van aardgas te verminderen is voor veel mensen een eerste stap, bijvoorbeeld:
- dakisolatie,
- vloerisolatie,
- spouwisolatie,
zijn manieren om uw energiegebruik te verlagen. Bij het vervangen van uw gaskookplaat kunt u kiezen voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Bespreek met een energieadviseur wat bij uw situatie past als het gaat om aardgasvrij wonen. Kijk voor meer informatie over wonen zonder aardgas op hierverwarmt.nl en op milieucentraal.nl.
Kan de beheerder van het warmtenet straks zomaar bepalen dat mijn energieprijs omhoog gaat?
Nee, in het contract dat de beheerder afsluit met de gemeente staan vaste prijzen, met indexatie om inflatie te compenseren of verhoging van elektriciteitsprijs. Het warmtebedrijf kan buiten de begrensde indexatie de tarieven niet zomaar verhogen.