Ik heb een koophuis in de Hoornes

Woningeigenaren in Kalkoven

Als de gemeenteraad besluit om in de Hoornes een warmtenet aan te leggen, zal het startpunt de buurt Kalkoven zijn.  De buurt Kalkoven is gekozen, omdat het dicht bij de Rijn ligt waaruit de warmte gehaald kan worden. Met de nieuwbouw van onder andere twee scholen kan efficiënt een installatieruimte gerealiseerd worden. Het nieuwbouwproject heeft een installatieruimte nodig, omdat nieuwbouw niet meer mag worden aangesloten op aardgas.  Deze besparing draagt bij aan betaalbare warmte voor bewoners in Kalkoven die hun woning aansluiten op het aan te leggen warmtenet. Dit geldt ook voor de rioolvervanging, hiervoor moet net als voor het warmtenet, de straat open. Verder kent deze wijk veel huurwoningen, waardoor een collectieve oplossing erg voordelig is.

Samen met bewoners in gesprek

In Nederland zijn de aansluitkosten aan warmtenetten voor eigen woningen ongeveer tussen de 8.000 en 16.000 euro. In het ontwerp voor een warmtenet in Kalkoven zijn de kosten ongeveer tussen de 8.000 en 9.000 euro. Hier zitten de Bijdrage Aansluit Kosten (BAK), bouwkundige kosten in de woning en kosten voor elektrisch koken bij inbegrepen. De gemeente wil bewoners ruim tegemoet komen in deze kosten. Voor het deel dat overblijft werkt de gemeente aan een gunstige duurzaamheidslening. De tegemoetkoming wil de gemeente samen met bewoners gaan bepalen. Na het bepalen van die tegemoetkoming kunnen bewoners besluiten of zij kiezen voor aansluiting op het aan te leggen warmtenet. Pas als er genoeg inschrijvingen zijn kan het warmtenet worden aangelegd. De verwachting is dat pas in 2022 kan worden begonnen met het aanleggen van het warmtenet.

Wat u kunt doen om uw huis voor te bereiden op aardgasvrij

Ook als u niet in Kalkoven woont kunt u alvast dingen doen om uw woning voor te bereiden voor wanneer u uw woning kan aansluiten op een duurzaam warmtenet. Op termijn wordt het warmtenet in Kalkoven uitgebreid naar andere delen van de Hoornes. Daarnaast gaan ook andere wijken in de gemeente op termijn overstappen op een andere manier van verwarmen. U kunt starten door uw gasverbruik te verlagen en uw huis te isoleren. Want welk alternatief je uiteindelijk ook gebruikt voor aardgas, energie besparen is altijd voordelig. Op www.duurzaambouwloket.nl vindt u tips om energie te besparen in uw woning en mogelijkheden om subsidies aan te vragen. Kijk ook voor meer informatie over wonen zonder aardgas op hierverwarmt.nl en op milieucentraal.nl.