Updates

18-12-20 Nieuwe informatie en video's

Op de website is veel nieuwe informatie geplaatst over het project Hoornes Aardgasvrij en het duurzame warmtenet dat mogelijk in de toekomst wordt aangelegd. Zo is op iedere webpagina informatie toegevoegd over nieuwe ontwikkelingen binnen het project. Ook vindt u hier video’s met vragen en reacties die we bij bewoners uit Kalkoven hebben opgehaald en geven we antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Wordt uw vraag nog niet beantwoord in de video’s of op de website? Dan kunt u uw vraag altijd mailen naar duurzaamhoornes@katwijk.nl. We doen ons best om alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. 

08-12-20 Digitale wandelingen door Kalkoven

Helaas konden we vanwege corona de afgelopen tijd niet in het echt met kleine groepjes door de wijk lopen om in gesprek te gaan over een mogelijk warmtenet in de buurt Kalkoven. Daarom hebben een aantal bewoners uit de buurt eind oktober en begin november meegedaan aan 2 online bijeenkomsten: de ‘digitale wandelingen’ door Kalkoven.

Tijdens deze online bijeenkomsten zijn verschillende onderwerpen rondom het warmtenet aan bod gekomen en zijn er door bewoners veel vragen gesteld. Bijvoorbeeld over waarom Kalkoven een goede plek zou zijn om met de aanleg van een warmtenet te beginnen. Over mogelijke kosten en aanpassingen om woningen klaar te maken voor aansluiting op een warmtenet. Over of bewoners nog wel zelf hun eigen temperatuur in huis kunnen bepalen en of het huis nog wel goed warm wordt. En wat kan de gemeente bieden aan bewoners die hun huis misschien wel willen aansluiten op een warmtenet? Welke kosten worden bijvoorbeeld vergoed? Al deze vragen én antwoorden op die vragen kunt u nu bekijken via deze link.

Video’s vragen en antwoorden

Ook zijn we de met een reporter en camera de wijk ingegaan om reacties en vragen bij bewoners op te halen. Deze vragen en de antwoorden hierop van de partners binnen Hoornes Aardgasvrij (de gemeente Katwijk, Dunavie en Hoogheemraadschap van Rijnland) zijn binnenkort te zien op de website.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het project en het warmtenet? Laat het ons weten via duurzaamhoornes@katwijk.nl. We doen ons best om alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Heeft u liever een persoonlijk gesprek? Geen probleem! Dan komen we gewoon even bij u langs, op veilige wijze, zodat u uw vraag of mening met ons kan delen.

08-09-20 Enquête aardgasvrij

Afgelopen mei konden bewoners van de Hoornes een enquête invullen over aardgasvrij in de Hoornes. Zo’n 400 bewoners hebben de enquête volledig ingevuld. Wij willen hen nogmaals heel erg bedanken hiervoor! Want als we weten wat u nodig hebt om zonder aardgas te wonen, kunnen we u beter helpen.

Hieronder ziet u de belangrijkste resultaten uit de enquête afgebeeld. Alle resultaten en details kunt u lezen in dit rapport (pdf, 1,82 MB).

35% van bewoners staat positief tegenover het aardgasvrij maken van hun woning. (30% is neutraal, 35% is negatief)

Ruim een kwart (27%) van de ondervraagden wil bij de groep horen die als eerste van het aardgas afgaan.

71% van de bewoners vindt het belangrijk dat er iets gedaan wordt om klimaatverandering tegen te gaan. 67% ziet dit ook als eigen verantwoordelijkheid. 

Belangrijskte drempel voor aardgasvrij wonen is de verwachting dat de kosten te hoog worden (57%). Belangrijskte positieve reden is dat een aardgasvrije woning duurzamer en milieuvriendelijker is (55%).

De meeste bewoners in de Hoornes gaan bewust om met energie om zowel geld te besparen (89%), als voor het milieu (81%).

Nog niet iedereen weet welke stappen er gezet moeten worden om de woning aardgasvrij te maken (54%). Geen zorgen, wij gaan je stap voor stap meenemen. Op de website vind je informatie over de stappen om jouw huis voor te bereiden op aardgasvrij.