Het warmtenet in Kalkoven

Van aardgas naar warmte uit de Rijn

Kalkoven krijgt mogelijk als eerste wijk in Katwijk een duurzaam warmtenet. In plaats van aardgas halen we hiervoor warmte uit de Rijn. Het gebruik van aardgas veroorzaakt klimaatverandering. Daarom moeten we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen: op een duurzame manier. Het warmtenet in Kalkoven is een mooie kans voor bewoners om hun woning duurzaam te verwarmen. Samen verduurzamen is belangrijk om ook in de toekomst gezond en comfortabel te kunnen wonen.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet verwarmt de woning en het water uit de kraan. Dat kan met wind- of zonne-energie, of met warmte uit de bodem of het water. In Kalkoven gaan we warmte uit de Rijn halen. Deze vorm van verwarmen noemen we aquathermie. Maximaal 500 woningen kunnen gebruik gaan maken van het warmtenet in Kalkoven.

Bekijk hier hoe warmtenet Kalkoven werkt.

Zo verwarmt het warmtenet uw woning

De warmte uit de Rijn slaan we tijdelijk op in de bodem waar het warm blijft. Als het buiten kouder wordt, dan halen we de warmte uit de bodem naar een centraal punt in de wijk. Hier staan warmtepompen die de temperatuur verder ophogen tot 70 graden. Dit schone, warme water gaat vervolgens via de bestaande leidingen naar uw woning voor het verwarmen van uw radiatoren en het kraanwater.

  • Duurzaam: we halen warmte uit het water van de Rijn. Daardoor zorgt dit voor 75% minder CO2-uitstoot. Het is dus een duurzaam alternatief voor aardgas. 
  • Betaalbaar: het warmtenet in Kalkoven wordt één van de voordeligste warmtenetten in Nederland. U betaalt minder, omdat u een korting krijgt op de maximale prijs van warmte. Daarnaast vergoedt Dunavie de aansluitkosten voor huurders. Woningeigenaren die voor 15 november beslissen krijgen voor de aansluitkosten een eenmalige vergoeding van de gemeente en van de Rijksoverheid. Hier vindt u de warmteprijzen voor huurdersen voor woningeigenaren
  • Betrouwbaar: de gemeente is en blijft eigenaar van het warmtenet. Zij maakt afspraken met de warmteleverancier InWarmte over het leveren van duurzame én betaalbare warmte. Ook maken zij samen afspraken over de klantenservice, zoals hoe storingen worden opgelost en hoe snel de leverancier reageert op vragen en klachten.
  • Gemakkelijk: de gemeente heeft de regie bij de aanleg en aansluiting van uw woning op het warmtenet. Het alternatief voor woningeigenaren is een eigen warmtepomp. Installatie hiervan kost vaak meer ruimte en is duurder. Ook goede isolatie van de woning is dan noodzakelijk. U zorgt dan zelf voor de aanschaf en aanleg van een warmtepomp en het isoleren van uw woning.

Het aanleggen van het warmtenet is een flinke klus en gebeurt in fases. Vooral de aanleg van de ondergrondse leidingen in de straat kost veel tijd en voorbereiding.

  • 1 maart 2022: Selectie van het bedrijf dat het warmtenet gaat aanleggen
  • 1 juli 2022: Definitief besluit van de gemeente over het wel of niet aanleggen van het warmtenet (hiervoor zijn minimaal 200 aansluitingen nodig)
  • 2023: Start bouw van de technische ruimte op een centrale plek in de wijk
  • Eind 2023: Start aanleg ondergronds leidingnet
  • 2024: Aansluiten eerste woningen
  • 2028: Aansluiten alle woningen gereed