Het warmtenet in Kalkoven

Van aardgas naar warmte uit de Rijn

Kalkoven krijgt mogelijk als eerste wijk in Katwijk een duurzaam warmtenet. In plaats van aardgas halen we hiervoor warmte uit de Rijn. Het gebruik van aardgas veroorzaakt klimaatverandering. Daarom moeten we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen: op een duurzame manier. Het warmtenet in Kalkoven is een mooie kans voor bewoners om hun woning duurzaam te verwarmen. Samen verduurzamen is belangrijk om ook in de toekomst gezond en comfortabel te kunnen wonen.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet verwarmt de woning en het water uit de kraan. Dat kan met wind- of zonne-energie, of met warmte uit de bodem of het water. In Kalkoven gaan we warmte uit de Rijn halen. Deze vorm van verwarmen noemen we aquathermie. Maximaal 500 woningen kunnen gebruik gaan maken van het warmtenet in Kalkoven.

Bekijk hier hoe warmtenet Kalkoven werkt.

Zo verwarmt het warmtenet uw woning

De warmte uit de Rijn slaan we tijdelijk op in de bodem waar het warm blijft. Als het buiten kouder wordt, dan halen we de warmte uit de bodem naar een centraal punt in de wijk. Hier staan warmtepompen die de temperatuur verder ophogen tot 70 graden. Dit schone, warme water gaat vervolgens via de bestaande leidingen naar uw woning voor het verwarmen van uw radiatoren en het kraanwater.