Ik ben huurder in de Hoornes, wat betekent het aardgasvrij maken van de wijk voor mij?
Aardgasvrij voor huurders van Dunavie
Voor huurders van Dunavie geldt dat de overstap naar aardgasvrij door Dunavie wordt gestart. Het plan, dat landelijk is besloten, is dat uiterlijk in 2050 alle woningen CO2-neutraal en gasvrij zijn. Dit betekent dat woningcorporaties woningen isoleren en dat in de toekomst steeds meer huurders van woningcorporaties geen cv-ketel meer gebruiken voor het verwarmen van de woning en het warme water. Ook koken zij dan niet meer op aardgas. Alternatieven voor het verwarmen van woningen zijn bijvoorbeeld een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Let wel op. Dit is een project van vele jaren. Het kan dus even duren tot uw woning in aanmerking komt, en dit daadwerkelijk voor u gaat spelen.
Moet ik iets doen als huurder van Dunavie?
U hoeft op dit moment niets te doen. Dunavie neemt persoonlijk contact met u op, verderop in het proces. Momenteel is Dunavie druk bezig met de voorbereidingen van de participatie met bewoners. U mag erop rekenen dat Dunavie eerst met bewoners het gesprek aangaat (op verschillende manieren), voordat het tot een volgende stap komt.
Kan ik zelf mijn huurwoning aardgasvrij maken?
De woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor de systemen en de techniek in uw woning. Het aardgasvrij maken van woningen is een apart project voor de wijk de Hoornes. Het aardgasvrij maken van woningen gebeurt bijna altijd per complex. Bij appartementen is het namelijk technisch vrijwel niet mogelijk om één woning op een andere manier te verwarmen dan de rest. Bij eengezinswoningen kan dit wel. Maar het is veel efficiënter en goedkoper om een volledige rij woningen in één keer te doen. Welke keuzes aan u als huurder worden voorgelegd, worden zorgvuldig voorbereidt door Dunavie.
Dunavie neemt deel aan het project om samen met de gemeente te starten met het aardgasvrij maken van woningen in de wijk Hoornes. Voorlopig is dat de enige wijk waar Dunavie werkt aan het aardgasvrij maken van bestaande woningen. Wel wordt vanaf nu alle nog te ontwerpen nieuwbouw aardgasvrij ontworpen.
Wat betekent dit voor wat ik maandelijks betaal?
Uitgangspunt is dat uw totale woonlasten niet hoger worden als uw woning aardgasvrij wordt. Het liefst nog goedkoper. Het aardgasvrij maken van woningen wordt meestal gecombineerd met isolatiemaatregelen en renovatiewerkzaamheden. U wordt betrokken bij het opstellen van een aanpak. Dunavie en de gemeente communiceren dan duidelijk wat de gevolgen zijn voor uw woonlasten. Wacht hiervoor op de uitnodiging en informatie van Dunavie. Zij verwachten in het eerste deel van 2021 hiermee te starten.
Kan Dunavie mij dwingen om van het gas af te gaan?
Dunavie gaat net als de gemeente voor draagvlak. Dunavie zal dus een voorstel doen waarover u mag nadenken. Dit proces is onderdeel van de participatie waarin Dunavie met huurders in gesprek gaat over dit project. U wordt tijdig geïnformeerd over de stappen die Dunavie neemt. Wees gerust, uw stem wordt gehoord voor er vervolgstappen worden genomen.
Is er sprake van dat huurwoningen in de toekomst gesloopt gaan worden? Wat is dan het nut van het nu aanpassen van de woningen?
Vooralsnog zijn die plannen niet concreet aanwezig. Het aardgasvrij maken van woningen en complexen is een enorme investering. Dunavie zal voordat ze dit project uitrollen (na instemming van huurders volgens de wet- en regelgeving) afwegingen maken welke complexen wel en niet in aanmerking komen. Vooralsnog zijn er geen plannen voor sloop bekend.
Als ik straks ga koken op inductie, moet ik dan nieuwe pannen kopen?
Voor het koken op inductie zijn (soms) anders pannen nodig dan die u nu gebruikt. Dit en vele andere vragen zullen worden meegenomen in het participatietraject van Dunavie.